Biztos, hogy logóra van szükséged?

 

Egy bármilyen tervező nem jós, nem kuruzsló, nem látnok és még csak nem is az X-aktákból jött. Ha nincs semmi útmutatód, nem tud számodra 100 %-ig megfelelőt tervezni.

Ezért szoktunk Brief-et kérni, ami elsőre lehet, hogy ijesztőnek hangzik, de roppant fontos. Egy összefoglaló leírás arról, hogy mit szeretnél és magadról (a cégedről) - azért, hogy ahova idegenként bekopogtál, már ne legyél idegen -, a szóban forgó termékedről, határidőkről, elvárásokról, esetleges szűkítő körülményekről (pl.: költségek), célközönségről, előzményekről és akár ez még bővíthető is projekttől függően.

Te jó ég! Mennyi idő ezt összerakni!

Igen. Idő. De sok plusz kör, mellékút és keserűség (finoman fogalmazva) megelőzhető vele. És az sem árt, ha már az elején írásban rögzítésre kerülnek a dolgok. Idő a megrendelő részéről és a tervező részéről egyaránt és egyébként érdemes együtt összeállítani, mert egyrészt, akkor már az első órában kiderül, hogy egy hosszú távú közös munka működhet-e majd. Ilyenkor az is előfordulhat, hogy nem is arra van szükség, amire először gondoltál volna, mert lehet, hogy még korai. Vagy előbb más dolgot kell átgondolni, aminek a megvalósítása sokkal fontosabb, mint adott esetben egy új logó.

Másrészt, rengetegszer van az úgy, hogy a megrendelő egész mást gondol egy-egy kifejezés kapcsán, mint egy szakmabeli. Ezeket jó az elején tisztázni.

Ezzel lehet megelőzni a kisebb-nagyobb kellemetlenségeket és a munka hatékonysága is nagy mértékben növekszik. Arról nem is beszélve, hogy a tervezési idő egy jó kommunikáció következtében alaposan lerövidülhet, mert a folyamat egy rakéta sebességével kapcsolva száguld a megvalósítás irányába.

----------

Gondolkodj képekben!