· 

11 év után újra vegaként

Először kb. 13 éves koromban gondoltam rá, hogy én vega életmódot szeretnék folytatni. No, nem azt a nagyon szigorú, semmit nem evőt, csak a húst szerettem volna mellőzni az étrendemből. De a családban ez egyszerűen elképzelhetetlen volt, ezért a dolog elnapolódott. Aztán, mikor már nem otthon laktam belevágtam a régi tervem megvalósításába és vega lettem.

 

Jó néhány évet töltöttem így, annak minden könnyebbségével és nehézségével.

 

Egyrészt éreztem, hogy az ízületeim sokkal jobban érzik magukat, én is könnyebb, fittebb lettem, a közérzetem is sokkal jobb lett. Viszont az egyetem évei alatt kellett szembesülnöm azzal, hogy nálunk igencsak nem elterjedt ez az életmód. Az éttermi vagy mondjuk úgy egyszerűbb kajáldák vegáknak szánt kínálata kimerült a rántott sajt és rántott gomba kombóban.  Mondanom sem kell, gondolom, hogy azok után jó pár évig nem bírtam még csak ránézni sem a rántott gombára. Aztán kiderült, hogy a családom legkisebbjét várom. Ekkor döntöttem úgy, hogy újra elkezdek húst enni. Nem vagyok orvos, sem étkezési szakember, ezt tartottam akkor helyesnek. És most 11 év után, döntöttem úgy, hogy megint eljött az ideje a dolognak.

 

3. hete tartom ezt az étrendet és most jutottam el oda, hogy a korábbi húsos étkezés "tartalékai" elfogytak, és a zöldséges ételekből másképp és akár többet is kell ennem.

 

De fogalmazhatok úgy is, hogy tegnap már olyan éhes voltam, hogy akár a küszöböt is megettem volna. Ezért vásárlás közben azon gondolkodtam, hogy mi a túró legyen a vacsora, ami mindenkinek jó lehet, kis különbséggel. Nos, a hamburger mellett döntöttem. A különbség pedig abból állt, hogy az enyémben marhahúspogácsa helyett tofu volt.

 

Arra gondoltam, hogy "első" új bejegyzésként ennek a receptjét és tanulságait hozom el ide. Ugyan ez nem annyira szakmai, de hozzám tartozik.

 

Tehát a hozzávalók és némi instrukció

  • 2 db hamburgerzsemle (buci)
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 10-15 dkg vaj a sütéshez (érzéssel)
  • ketchup + majonéz (ízlés szerint)
  • két szelet sajt
  • paradicsom
  • saláta
  • 180 g szójaszószban marinált tofu (így árulták)

Az instrukciók

 

Nos, ami nálunk a zsonglőrködés része volt az az összetevők sütése. Ami annyit jelentett, hogy a húst az én adagomba kerülő összetevők után készítsük, lehetőleg minél kevesebb edény használatával.  Az első lépés az előkészítés, hogy minden kéznél legyen:  karikára vágjuk a hagymát, vékony szeletet vágunk a tofuból (ízlés szerint), félbe vágjuk a bucikat, felvágjuk a paradicsomot, a ketchupot és a majonézt 3/1 arányban kikeverjük (annyit amennyit felhasználunk), vágunk két szelet sajtot. Azért érdemes előkészíteni mindent, hogy a hamburger összetevői ne nagyon hűljenek ki, míg minden külön-külön elkészül.

 

Ha minden kéznél van, lapos serpenyőbe vajat olvasztunk és először megpirítjuk benne a hagymakarikákat. mikor elkészültek kivesszük egy tányérra. Ezután a tofu szeleteket pirítjuk ugyanebben a serpenyőben, mikor nagyjából késznek gondoljuk - hát én ezt a tofunál sosem tudom eldönteni -, az utolsó oldalsütésnél a tetejére rátesszük a sajtszeleteket, hogy kicsit ráolvadjon. Mikor ezzel is elkészültünk, ezt is kitesszük egy tányérra. Utána pedig gyorsan megpirítjuk még a bucik belső oldalát (ez kihagyható). 

 

Végül pedig, pikk-pakk összepakoljuk a hamburgert: buci alja + saláta + tofu sajttal +  hagymakarikák + szósz + paradicsom + buci teteje. *

 

* Megj.: A 180 g-os tofut én két szeletre vágtam, de nyugodtan vághattam volna vékonyabbra is, mert így nagyon sok lett. A salátában pedig salátán kívül volt rukkola is. A saláta frissítő, ropogós íze, és a rukkola kicsit erős, olajos zamata plusz ízélményt adtak a tofu kicsit füstös, egyébként semmilyen íze mellé. Nem mellesleg pedig a két hamburger brutál sok lett. 

 

Jó étvágyat kívánok!

 

A marhahúsos változatról a Látszol blogon itt írtam korábban: Majdnem hamburger otthon

---

Gondolkodj képekben!