· 

"Laci a házban"

Vajda Lászlóval először 2012-ben találkoztam egy közös barátunknak Zemlényi-Kovács Zoltánnak (ZZ) rendezett flashmob kapcsán, amivel az akkor megjelent, "A Tenzi naplója - levél a másvilágra" című új könyvének népszerűsítése és bemutatása volt a cél. Én többedmagammal az eseményt fotóztam, Vajda László pedig megrendezte, koordinálta és készítette a hozzá kapcsolódó videókat.

Barti Magdolna: 1. Körülbelül 6 éve találkoztunk először a fent említett flashmob kapcsán, de azért te már jóval régebb óta készítesz ilyen, vagy hasonló jellegű videókat. Hogyan jött az elhatározás és mióta is tart?
Vajda László: Szerintem amikor édesanyám pocakjában voltam a fejére esett egy videókamera.... De a viccet félre téve amióta az eszemet tudom mindig is inspirált hogy egyetlen ötletből meghatározó videók születnek. Egészen kisgyerek voltam amikor olyan filmek kerültek a moziba mint az Alien, ami olyan mint a Cápa, csak űrhajón. Vagy a Star Wars ami nem más mint egy űrbéli szabadságharcos izgalmas kalandja. Felnőttként rájöttem hogy sokféle cél, ötlet vagy gondolat születik , amiből izgalmas képet, történetet alkotni. Szerintem.
B. M.: 2.  Egy videó elkészítése nem csak annyiból áll, hogy valaki megnyomja a felvétel gombot. Ez egy külön nyelv. Milyen eszköztár áll rendelkezésre - és itt nem annyira a kamera fajtájára vagy a vágóprogramra gondolok - hanem arra, hogy egy videó képekből, hangokból áll. Mikor mit használtok, miket kell figyelembe venni a választásnál?

V. L.: Érzelmeket használunk. Gondolatokat. Hitelességet. Nem hiszek abban hogy egy videó azért jó mert green vászon előtt készült és repül rajta a szereplő mint Superman. Vagy éppen azért mert milyen jópofa ha egy cégvezetőből rajzfilmfigurát csinálunk. Ez arról szól, hogy van egy üzenet, egy cél és ne akarjuk ezt erőszakkal áttolni a képernyőn, hanem könnyedén, kényelmesen. Miközben a cégvezető ebben jól érzi magát és a néző sem érzi hogy megfosztottuk őt pár perctől.

B. M.: 3. Emelj ki, kérlek,  egyet a sok közül, ami valamiért most nagyon benned van! Mesélj róla egy kicsit!

V. L: Rappeltem. Tudod ez olyan dolog, hogy vagyok én a Vajda Laci, aki komoly cégeknek komoly, bevételt hozó videókat készít. De nem öltönyben, mereven próbálom elérni hogy ugyan vegyen már valamit, hanem megmutatom, hogy lehet ezt könnyedén lazán is. A videó úgy készült, hogy először megfogalmaztam: szeretnék valami figyelemfelkeltőt. Az első ötletem az volt hogy valami metál zenére kiabálok de lebeszéltek róla - nehéz lett volna egy sok fős valódi zenekarral gyorsan alkotni. Így lett rap. Majd készült egy dalszöveg telis-tele "rappes-klisékkel" és miután ezt felénekeltem kimentem a fiammal - aki színésztanuló - egy felüljáró alá és leforgattuk. Őszinte. Látszik hogy komikum, de mégis átmegy az üzenet.

 

B.M.: 4. Korábban, úgy láttam, hogy az általatok készített videós karácsonyi üdvözlőlapoknál használtatok animációt leginkább. Most mintha változna ez, és az egyéb jellegű céges videóknál is előtérbe kerülne ez a fajta, rajzos, animációs megoldás. Jól látom, miért van ez?

V.L.: Nem látod jól.  Legalább annyi animáció keszül, mint élőszereplős videó. És ez azért van így szerintem mert: így nincs kameragörcs se lámpaláz, ráadásul olcsóbb, gyorsabban elkészül. 
No meg a virtualitás most trend. Jönnek a VR szemüvegek. VR émények. VR élet...

B. M.: 5. Van-e valami álmod? Mi lenne az a NAGY VIDEÓ, amit szeretnél a jövőben elkészíteni?

V.L.: Egy olyan videót, amit a publikálás után 3-4 napon belül 5-600 ezren megnéznek. Az nagyon izgalmas dolog mert nincs erre recept. Sok ötlet kell és egyszer csak bejön... 

B. M.: Köszönöm szépen a válaszokat és kívánom, hogy megszülessen ez a videó!

------------
További linkek, ahol Vajda László munkáival találkozni lehet: