· 

RLSM - Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-)

Schwechtje Mihály első nagyjátékfilmje már most nagy érdeklődést keltett. A fiatal színészek mellett: Herr Szilvia, Rácz Dávid, Vajda Kristóf, a fő szerepekben láthatjuk még Polgár Csabát, Mácsai Pált és Schell Juditot is. A film fő szála a zaklatás, az online zaklatás. Ami sajnos, ha a híreket nézzük, aktuális mostanában és nagyon nehéz téma. Gyerekeket, fiatalokat érik ilyen bántalmazások, akik koruknál fogva a leginkább kiszolgáltatottak, és védtelenek. És sokszor nincs vagy úgy érzik, hogy nincs hová fordulniuk segítségért, ezért nem is mernek beszélni az őket ért támadásokról. A felnőttek pedig, éppen ez okból nem is tudnak védelmet nyújtani számukra vagy segíteni nekik.

Az "Egy portrékép, 5 kérdés" című sorozatomban, most az egyik fiatal főszereplőt Vajda Kristófot kérdeztem.

Barti Magdolna: 1. Hogyan kerültél ebbe a filmbe?

Vajda Kristóf:  Ez egy érdekes történet. Az iskolába jöttek minket fotózni (Vörösmarty gimi), amin én nem is voltam jelen, így csak utólag sikerült elküldenem a fényképet. Majd miután castingoltak, át kellett szerveznem az időpontot, de végül is sikerült, és így választottak ki végül. Nagyon örültem neki, és kifejezetten izgalmas volt a "nagy nevekkel" együtt játszani a filmben.

B. M.: 2. Mit gondolsz a film főcselekményéről, mondanivalójáról, üzenetéről?

V. K.: 2. A film egyetemes mondanivalója szerintem felhívni a figyelmet a mai, internetes kommunikációval való visszaélés veszélyére, illetve, hogy milyen korosztályos problémákkal kell megküzdenie egy tinilánynak. Manapság tényleg sajnos egy perc alatt lehet létrehozni egy hamis virtuális avatárt adatokkal, fényképekkel a neten.

B. M.: 3. Mennyire volt nehéz lelkileg egy ilyen filmben szerepelni?

V. K.:  Egyáltalán nem. Szerencsére egy nagyon jó, nyílt és támogató csapattal dolgoztunk, mindenkitől sok segítséget kaptam. Ezzel együtt izgalmas volt egy ilyen karakter bőrébe bújnom, hiszen a való életben ez nagyon távol áll tőlem.

B. M.: Van-e valami személyes kis történeted, kedves élményed a forgatásról, amit megoszthatsz velünk olvasókkal?

V. K.: Hát kifejezetten izgalmasan kezdődött a forgatás. Az első feladataim között volt, hogy a filmben a tanáromat játszó Polgár Csabát, kb. az egymásnak való bemutatásunk után közvetlenül, az első forgatott jelenetünkben le kellett ordítanom :)

B. M.: 5. Hogyan tovább? Gondolom, jelenleg még vannak a filmmel kapcsolatos hivatalos megjelenések, teendők, de mik a terveid utána?

V. K.: Igen, nagyon szeretném, hogy minél többekhez jusson el a film mondanivalója, esetleg segítsen a hasonló helyzetek megoldásában, és persze minél többen nézzék meg a filmet. Nagyon tetszett a munkafolyamat, és bár még nem tiszta, mit hoz a jövő, szeretnék a jövőben is a színjátszással foglalkozni.
Jelenleg a Katonában fut egy darab, amiben pont ennek a filmnek köszönhetően kaptam lehetőséget egy szerepre. A Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojlerben egy fiatal fiút játszom, Gothár Péter rendezésében, a szereplők pedig Kocsis Gergely, Tasnádi Bence, Rujder Vivien, Pelsőczy Réka, Rezes Judit, Pálmai Anna és Botka Zoltán.

B. M.: Köszönöm szépen a válaszokat!

Az eddig nyilvánosságra hozott előzetes és képeket nézve, a filmben a rendezőre jellemző erős vizuális világgal támasztják alá a nem könnyű történetet, amit már e miatt is érdemes lesz megnézni.

A film nyilvános vetítése először Kanadában lesz az a montreali filmfesztiválon, ahová az elsőfilmes versenyprogramba kapott meghívást augusztus 23. és szeptember 3. között.

Az itthoni nézők pedig szeptember 13-tól nézhetik meg a mozikban.

És a hivatalos előzetes és leírás:

REMÉLEM LEGKÖZELEBB SIKERÜL MEGHALNOD:-)
Színes magyar játékfilm

Írta és rendezte: Schwechtje Mihály
Producer: Pusztai Ferenc
Co-producer: Osvárt Andrea, Petrányi Viktória, Galambos Zoltán, Jancsó Dávid
Fényképezte: Herbai Máté H.S.C.
Zene: Bernáth Péter, Szabadi Balázs, Tóth Bálint

Szereplők: Herr Szilvia, Vajda Kristóf, Polgár Csaba, Rácz Dávid, Kardos Róbert, Lénárt Judit, Csúcs Olívia, Schell Judit, Rezes Judit, Mácsai Pál

Eszter a tinédzserkor megpróbáltatásait a mangák világában igyekszik átvészelni. Kívülállóként szemléli kortársait, náluk sokkal többet jelent neki, hogy angoltanára külön figyelmet fordít rá. Amikor egy nap a tanár váratlanul elmegy a gimnáziumból, Eszter lába alól kicsúszik a talaj. Muszáj szembenéznie tinédzser korosztályával, azok hiúságával és saját csapongó érzelmeivel. A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-) az első magyar tini thriller, egy online zaklatásba forduló szerelem, pattanásig feszült története.

Schwechtje Mihály az HBO Terápia című sorozatának harmadik évadában volt az egyik rendező, korábban számos kisjátékfilmet készített, legutóbbi rövidfilmje, az Aki bújt, aki nem jelenleg a mozikban is látható: A fa alatt című, többszörös díjnyertes izlandi fekete vígjáték kísérőfilmjeként. A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-) az első nagyjátékfilmje, amelyben a tehetséges fiatalok mellett olyan színészek tűnnek fel, mint Polgár Csaba, Mácsai Pál, Kardos Róbert, Rezes Judit és Schell Judit.

 Eredeti cím: Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-)
Hossz: 96 perc
Hang: Dolby Digital
Vetítési mód: DCP
Országos bemutató: 2018. szeptember 13.
Forgalmazó: Vertigo Média
Korhatár: 12 éven aluliak számára nem ajánlott (III.)

RLSM :) Facebook

RLSM :) Instagram

(A fotó felhasználása Vajda Kristóf engedélyével történt.)

-----------

Itt találod a többi interjút: "Egy portrékép 5 kérdés" interjúk

Az interjú első közlése a latszol.blog.hu oldalon történt 2018. augusztus 23-án.