· 

Egy kanadai kiállításon szereplő elektrográfiám részletei

A következő sorozatom vagy ha úgy tetszik, ezek a variációk egy ottawai kiállítás felhívására készültek.

A címe: Kapcsolódás I.-XI. Egy sorozatban az az izgalmas, hogy ugyanaz vagy legalábbis nagyon hasonló elemekből több kép készül, amik nem sokban különböznek, mégis a jelentésük egy kevés formai változtatástól akár az ellenkezőjére is megváltozhat. Izgalmas játék ez. Az is előfordul, hogy egy folyamat játszódik le a szemünk előtt az alakulás által. Egy történet kerekedik ki, ami végül vagy beteljesül vagy sem, de a mese, a gondolat mindenképp elindul.⠀ Hogy kinek milyen és kinek mi? Ez a következő izgalmas kérdés.

Akkor most mutatok néhányat a sorozatból:

A különbség nem túl nagy a képek között. A feszültséget, az érzelmi és tartalmi változást mégis ezek a kisebb eltérések adják. Az, hogy a "gubanc" a képnek melyik részén hangsúlyosabb és az, hogy milyen színű éppen. Ami még befolyásolja a jelentést, hogy egyes elemek milyen mértékben látszódnak tisztán. Ez utóbbi a sorozatot egybe nézve nyer igazán tartalmi jelentést. Ez mutat egy folyamatbeli alakulást. Ettől egy plusz történetet nyer az egész. Míg önmagában egy kép, egy pillanatnyi állapotot mutat. A történetet leginkább a néző teszi hozzá, egy sorozat esetében egy alkotói történet is létrejön, ami segíthet egy mélyebb megértésben is. Vagy újabb történeteket indít el a nézőben.

A fenti elektrográfiáimat is 4 alapképem felhasználásával készítettem. Jellemzően 3-4 saját készítésű képet szoktam továbbvinni. Ezeket alakítom, színezem, duplikálom teljes egészében vagy csak részleteiben és így hozom létre az új képet. (Itt olvashatsz másoktól az elektrográfia műfajáról.)

MIT GONDOLSZ, MILYEN ELEMEKET HASZNÁLTAM AZ ÚJ KÉP KÉSZÍTÉSÉHEZ?

 

Csak a kép aljáig görgess, ha találgatni szeretnél, mert utána elárulom a megoldást! ;)

És akkor jöjjön a megfejtés:

A négy alapkép a következő volt:

1. Egy földimogyoró terméséről készített fotóm (Ez a képet hasonló módon készítettem, mint egy korábbi bejegyzésben szereplő üvegről készített képeket: Mi köze a színeknek a kommunikációdhoz?)

2. Egy elvirágzott pitypangról készített kép

3. Olajos üveg tükröződése a konyhaasztalon

4. És egy szelfi