· 

Kirándulás, túrázás gyerekkel III.

Természetvédelem és környezetvédelem, avagy hogyan erősítsük gyermekünkben a természet iránti szeretetet.

 

A természetjárás, önfegyelemre, kitartásra, türelemre nevel. Általa megtanítjuk, hogyan éljenek harmóniában a környezetükkel, a világban, úgy, hogy ne romboljanak, csak hozzátegyenek ahhoz. Tanítsuk meg őket, hogyan mozogjanak a természetben, hogy minél ügyesebbek és magabiztosabbak legyenek benne. Mutassuk meg mire lehet felmászni, vagy mire nem szabad felmenni. Ne engedjük letépni a virágokat, eltaposni a bogarakat, hanem csak csodáljuk meg természetes élőhelyükön őket.

Tiszteljük a természetet és ezt tanítsuk meg nekik. Vendégek vagyunk az erdőben.

 

Óriási szerepe van a gyerek szemében a mintának, amit közvetítünk, ha azt látja, hogy eldobjuk a szemetünket ő is valószínű ezt fogja tenni. Hívjuk fel a figyelmét milyen szép egy tiszta szemétmentes környezet, és hogy mennyivel jobb szemet gyönyörködtető egy ilyen környezetbe sétálni. Mutassunk nekik jó példát!

 

  • A bogarakat nézzük meg, figyeljük meg élő környezetükben, és ha látunk egyet még véletlenül sem tapossuk el, egy bottal segítsük le az útról nehogy az utánuk érkező rátaposson.
  • Gombát ne szedjünk nem hozzáértő módon és céltalanul. Eleve, ha nem értünk hozzá, fölösleges összeszedni, főleg ha esetleg pont egy mérgező fajra találunk. Inkább magyarázzuk el, hogy a gombákkal óvatosan kell bánni, mert bár van köztük finom és ízletes, mivel nem értünk hozzá inkább hagyjuk ott eredeti élőhelyén. 
  • Vannak kiránduló pontok, ahol kihelyeznek szemeteseket, de a tömeges turistaforgalom miatt sok esetben ezek a szemetesek meg vannak pakolva. NE tegyük rá a magunk hulladékát, csomagoljuk vissza és vigyük magunkkal a legközelebbi településig. Ezeket a szemeteseket nagyon ritkán ürítik, nincs fizetett személyzet a rendbetartásukra. Egy szélvihar esetén a tömött szemetesekből útra kelnek a szalvéták és dobozok, beterítve az előtte még tiszta környezetet.
  • A hulladékot vigyük magunkkal minden esetben, sokkal könnyebb lesz a táskánk még így is egy-egy túra végére. ☺ Találkoztam jó értelembe vett „elvetemült” turistával, ki túrázás közben összeszedte a mások által eldobált, szétfújt, hulladékokat, és a legközelebbi településnél kidobta. Egy kisgyermekes család esetében nem biztos, hogy ez lesz a legfontosabb, de egy nagyobb kisiskolás gyermek talán még jó mókának és játéknak fogja fel, hogy ily módon hasznosat tesz a környezetéért.
  • Egy kisgyerek imád gyűjtögetni, haza vinni kincseket, engedjük neki, hogy gyűjtögessen, de hívjuk fel a figyelmét, hogy az ne egy nyíló virág, vagy élő bogár legyen. A befogott és megfigyelt rovarokat megfigyelés után engedjük szabadjára. Főleg, ha olyan élőlényt találunk, aminek az eszmei értéke 50-100 ezer forint. Erősítsük bennük azt az érzést, hogy milyen ügyesek azáltal, hogy nem törnek zúznak, letépnek, eltaposnak, hanem gondosan figyelnek az állatokra, növényekre. 

 

Az erdők, tavak, nádasok és puszták fantasztikus programokat rejtenek magukba. Éljük meg családunkkal a felfedezés varázsát, ismerjük meg hazánk kevésbé, vagy akár méltón ismert részeit. Gazdagítsuk gyermekeink gyerekkorát ezekkel az élményekkel és ne féljünk nyakunkba venni a világot. 

 

Ajánlott könyvek, honlapok

 

https://www.invia.hu/blog/magyarorszag-nemzeti-parkjai/

https://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/

http://www.mtsz.org/

https://www.turabazis.hu/cimlap

 

Dawn Isaac:101 ötletes játék a szabadban

Müller Nándor: Barangolások a Pilisben

Barangolások a Mecsekben

Barangolások a Vértesben, Gerecsében

Barangolások a Zselicben

MME: Természetismereti tanösvények Budapesten

Joachim Mayer: Milyen fa ez?

Volker Dilrschke: Milyen madár ez?

Cornell: Kézenfogva gyerekkel a természetben

Ekkehard Ophoven: Vadon élő állatok

Magonc: Természetismereti játékok

Ute Wilhelnusen: Állatok és növények az erdőben

MME: Madarak földön égen.

 

A jövő heti írásban: az Alföldre, Tőserdőbe látogatunk.

A cikket: Lakatosné Laczkó Andrea óvodapedagógus írta. Publikálása kizárólag a bartimagdolna.com oldalon történik. Ha tetszett, oszd meg vagy küldd el ismerőseidnek egy gombnyomással! Köszönjük szépen!

AJÁNLÓ

Kirándulás, túrázás gyerekkel II.

Kirándulás, túrázás gyerekkel I.

Olvass még a blogon!