· 

"Egy csipet torta" interjú Horváth Alexandrával

Az "Egy csipet tortára" nem is tudom már, hány éve figyeltem fel. Egy jól készült termékfotó vezetett el hozzájuk. Azonnal megragadta a tekintetemet, és felkeltette az érdeklődésemet. Ráadásul, a torták díszítése és formavilágának egyszerűsége - amiben jót készíteni sokszor nehezebb mint egy túlzsúfolt, túldíszített bármi más esetében, mert a hiba azonnal kiütközik - teljesen magával ragadott.

Horváth Alexandrát, az "Egy csipet torta" megálmodóját kérdeztem az "Egy portrékép, 5 kérdés" következő részében:

Horváth Alexandra (A fotót Török-Bognár Renáta készítette.)
Horváth Alexandra (A fotót Török-Bognár Renáta készítette.)

Barti Magdolna: 1. Hogyan kezdtétek? Rögtön ezzel a mai minimál, letisztult formavilággal indultatok?

Horváth Alexandra: Természetesen a kezdetekben próbálgattam a technikákat, a különböző stílusokat, mindig a megrendelő elképzelését szerettem volna tökéletesen megvalósítani, akár egy Pinterest fotó alapján. De aztán hamar rájöttem, hogy melyik vonal az, ami a szívemhez közel áll, amivel azonosulni tudok, amiben megmutathatom magam és amit valóban nagy örömmel csinálok. Nem kell minden stílusban jól teljesíteni, hisz úgyis azok az emberek találnak meg, akiknek tetszik, amit csinálok. Néha persze előfordul, hogy tőlem teljesen idegen ötlettel keresnek meg, de az évek során megtanultam nemet mondani, ilyenkor szívesen ajánlok olyan kollégát, akinek a profiljába belepasszol az adott elképzelés. Törekszem a minimalizmusra, az eleganciára és a tökéletességre.

B. M.: 2. Minden egyes torta egyedi készítésű, egyedi tervezésű. Miként alakul ki, hogyan néz ki egy ilyen tortának a készítési folyamata? /A torták szólnak valamiről, kifejeznek valamit? Fontos, hogy milyen színt, milyen díszítést kapnak?

H. A.: Általában az esküvői tortákra igaz leginkább, hogy “mondanivalójuk van” és persze a “vásznam” ott a legnagyobb arra, hogy ki tudjam fejezni az üzenetet. A kiindulási pont mindig az, hogy passzoljon a torta az esküvő szisztémájához. A személyes konzultáción az én feladatom az, hogy felismerjem, mi az amire a pár nagy hangsúlyt fektet és fontosnak érez az esküvővel kapcsolatban. Az idei szezonban az egyik legkedvesebb emlékem, amikor az egyik pár teljesen rám bízta a torták díszítését, én pedig valami különlegessel szerettem volna ezt meghálálni, ezért az esküvő egyik, több ponton visszatérő elemét, a meghívójuk grafikáját festettem fel a tortáikra. Nagyon izgultam, hogy mit szólnak majd, de eszméletlenül örültek és imádták az ötletem, amit azóta is sokszor megköszöntek. Egy másik emlékezetes torta pedig az egyik barátnőmnek készült. Ismerősöknek mindig sokkal nagyobb stresszel jár a tortakészítés, mert még az átlagosnál is nagyobb bennem a megfelelési kényszer. Ez a barátnőm nem szeretett volna semmilyen díszítőelemet, annyit kötött ki, hogy zöld, szürke és fehér lehet a torta és szeretné, ha meglepetés lenne. Hatalmas boldogság volt, amikor meglátta a tortát és sírva megölelt.

B. M.: 3. Van-e olyan pont, ami a legnehezebb egy ilyen tervezési projektnél?

H. A.: Nem tudnék kiemelni konkrét nehézséget, a tapasztalat és a rutin nagyban segítenek.

A fotót a Pinewood Weddings készítette
A fotót a Pinewood Weddings készítette

B. M.: 4. Tudnál mesélni valami vicces történetet, ami munka közben esett meg veletek, amit még mindig emlegettek, hogy: Emlékszel, amikor... ?

H. A.: Ezek a történetek az idő előrehaladtával válnak viccessé, amikor megtörténnek, akkor általában bosszúsággal járnak. Tavaly történt, hogy véletlenül úgy vettem fel két esküvőt egy napra, hogy az egyiket Tokajba kellett kiszállítani, a másikat Badacsonytomajba. Nemrég pedig az áramszolgáltatótól kaptunk egy értesítőt, hogy rendszer karbantartás miatt egy pénteki napon egész nap szünetel a szolgáltatás. Öt esküvőnk volt azon a hétvégén és azon felül, hogy áram nélkül konkrétan semmit nem tudunk csinálni, a hűtőkre is nagy szükség volt, hogy ne menjen minden tönkre a 40 fokban. Aggregátort kellett bérelnünk, ami persze további bonyodalmakkal járt…Az ilyen történeteken nevetünk utólag.

B. M.: 5. Az esküvői torták készítése szezonális projektnek tűnik. Talán ilyen tekintetben a tavasz és a nyár zsúfoltabb, mint az év második fele. Úgy tudom, hogy nemrég fejeztetek be egy nagy projektet és most egy kis pihenés után tértek vissza. Készültök valamire most? Valami újdonságra esetleg, amiről a közönség is megtudhat már pár dolgot?

H. A.: Valóban szezonális, de egyre több esküvőnk van már év elején és év végén is. Tulajdonképp minden hónapban van már esküvőnk, azonban az év hátralevő részére tudatosan nem vállaltunk már annyit, mert más izgalmas projektek vannak terítéken és muszáj visszatöltődnünk is egy kicsit. A legaktuálisabb jelenleg az október 27-én tartandó “Egy csipet PIAC” névre keresztelt rendezvényünk, ahol a műhelyünk előtti kis téren fogunk piaci hangulatban árulni sütiket. Régóta szerettünk volna egy eseményt, ahol végre kötetlenebbül tudunk majd beszélgetni a vásárlóinkkal, meleg tea és finom sütemények társaságában. Közben lázasan készülünk már a karácsonyi sütikollekcióval, de ami a legnagyobb dobás jelenleg az életemben, az a november végén megjelenő könyvem, amin január óta dolgozunk és amiben szívem-lelkem benne van.

B. M.: Köszönöm szépen a válaszokat!  További sok sikert kívánok nektek!

A fotót a Just Stay Natural készítette
A fotót a Just Stay Natural készítette

Egy csipet torta honlapja

 Egy csipet torta Facebook oldal

 Egy csipet torta Instagram

A fotók Horváth Alexandra engedélyével lettek itt felhasználva.

----

Itt találod a többi interjút: "Egy portrékép 5 kérdés" interjúk

Az interjú első közlése a latszol.blog.hu oldalon történt 2018. október 18-án.

---

Gondolkodj képekben!