· 

Szabad alkotás, önálló gondolkodás interjú Kollár Borbála dekoratőrrel

Kollár Borbála (A portrét Barbay Csaba/ Flashback készítette)
Kollár Borbála (A portrét Barbay Csaba/ Flashback készítette)

Kollár Borbálára először egy kiállítás látogatása közben figyeltem fel. Ha jól emlékszem, a Ludvig Múzeumban láttam futólag, a LUDWIG GOES POP + THE EAST SIDE STORY (2015. október 9. – 2016. január 3.) című kiállításán, a nyitás utáni napokban. Körülbelül egy héttel később találkoztunk újra egy művészettel kapcsolatos előadássorozaton, aminek ő is hallgató résztvevője volt. Arra is ekkor jöttem, rá, hogy ő az akinek már egy ideje figyeltem a honlapját, az oldalát, a munkáját, mert érdekelt, mert úgy éreztem, hogy végre valaki, aki nem csak beszél, hanem tesz is önazonos módon.

 

A mai "Egy portrékép, 5 kérdés" válaszadója: Kollár Borbála.

Barti Magdolna: 1. Szabad alkotás, önálló gondolkodás ezzel a kifejezéssel indít a honlapod. Miért ez az fő üzenet, mit jelent ez?

Kollár Borbála: Tulajdonképpen minden a gyerekkoromból ered. Szerencsés vagyok, mert anyukám úgy nevelt, hogy mindig adott, teret, időt és lehetőséget, hogy szabadon alkothassak. Aztán bekerültem az iskolába és hideg zuhanyként ért, hogy folyton korlátok közé zártak, megmondták mit és hogyan kell csinálni. Szenvedtem, utáltam, nem éreztem jól magam egészen a Dekoratőr Iskoláig, ahol újra szabadon alkothattam. Aztán megszülettek a gyerekeim és ezek az élmények, érzések előbújtak belőlem és elhatároztam, hogy nekik is megadom azt a szabad alkotói légkört, amit én is annyira szeretek. Az otthonunk egy alkotóműhellyé változott, minden nap készítettünk valamit, festettünk, vágtunk, ragasztottunk szinte egész nap. Nem akartam ebből a számomra komfortos légkörből kimozdulni, ezért inkább több gyereket hívtam magunkhoz, mert alkotni jó, de együtt alkotni csoda! Szoktam mondani.
Ebből a kezdeményezésből 10 éve blog lett, majd megvalósulhatott a nagy álmom, az alkotóműhely.

B. M.: 2. Imádom azt a kis figurát a "borarti for kids" felirat fölött. Szerintem ez volt az, amibe rögtön beleszerettem. Mesélnél róla kicsit, hogyan is került a honlapodra?

K. B.: Ez a kis figura jelképezi számomra a Borarti születését. Ezt a lányom rajzolta 3 évesen a konyhaszekrény táblafestékkel lefestett ajtajára krétával, majd egy grafikus barátom ( Kresák András) logová varázsolta nekem. Azóta ezt használom, és gyakorlatilag az identitásom részévé vált. Mindent kifejez számomra, amiben hiszek. A gyermeki gondolkodás csodáját, ami mind a mai napig inspirál a munkámban.

B. M.: 3. Ahogy látom, folyamatosan részt veszel szakmai rendezvényeken is. Mind nézőként és mind szereplőként. Mostanában a például a Design Days 2018 keretein belül dedikáltátok Kollár Franciskával (testvéreddel) közös könyveteket, ami "Inspiráció természetesen" címmel jelent meg. De mi is ez pontosan, mert ez nem gyerekeknek szól, hanem felnőtteknek. Hogy jött a gyerekfoglalkozások, a kreatív alkotás mellé egy ilyen ötlet?

K. B.: Ahhoz, hogy gyerekekkel tudjak foglalkozni nagyon sok háttérmunkára van szükség.Sok helyre kell elmenni ahol fejlődöm mindenféle szempontból, emberekkel (felnőttekkel) találkozom, beszélgetek, kapcsolatokat építek. Veled is egy ilyen témájú tréningen ismerkedtem meg.

A testvérem munkája és az én munkám összefonódása tulajdonképpen a könyvünk sok sok családi emlékkel fűszerezve. A gyerekekhez a szülőkön keresztül vezet az út, nekem ezért volt fontos, hogy felnőttekhez szóló könyvet írjunk. Az ő szemléletük formálja gyermekeik egyéniségét, ők döntik el milyen foglakozásra, milyen iskolába járjanak. Természetesen van gyerek fejezet is, nem maradhatott ki, de ez egy átfogó, az élet minden területét érintő téma, amit életmód kalauznak neveztünk el, mert szeretnénk irányt mutatni, egy természetes, kreatív, alkotó életvitelhez, ami szerintünk a mai világban nagyon fontos lehet. A BOOOK kiadó hitt bennünk, tetszett nekik az ötletünk és az ő gondozásukban jelent meg az Inspiráció természetesen - Találj rá a saját kreativitásodra című könyvünk.

A könyvről:

"A szerzőpáros rendhagyó életmódkalauzát tartja kezében az olvasó. Kollár Borbála és Kollár Franciska nem csupán kreatív ötleteket osztanak meg benne, de fontos szemléletformáló gondolatokat is, legfőbb céljuk, hogy a saját példáikon keresztül másokat is arra ösztönözzenek, hogy merjenek rátalálni a kreativitásukra – ezáltal önmagukra is. A könyv egyszerre gyönyörködtet és inspirál, egyúttal kapaszkodókat kínál mindenki számára, aki szeretne önazonos, stílusos környezetet kialakítani maga körül. A vizuális kommunikáció legalapvetőbb fortélyait segítenek elsajátítani, érthetően, élvezetesen, könnyedén.
Ez a könyv nem lexikon, sokkal inkább használati tárgy, amelyet nap mint nap forgathat a tulajdonosa, ha egy kis ösztönzésre vágyik. Bámulatos, tiszta képeket, nyugodt tereket, lélegzetelállító hazai tájakat talál majd benne – a természet gyönyörű részleteit kint és bent. És rengeteg hasznos ötletet. Vegye kézbe és feledkezzen bele mindenki, aki szeretne rátalálni a saját stílusára, aki szeretné személyesebbé tenni a környezetét, és megélni az alkotás semmihez sem fogható örömét."

B. M.: 4. Úgy látom, hogy a nagyon tevékeny életmód mellett rengetegszer járod a természetet a családoddal és egyedül egyaránt. Ennek van más oka is, minthogy sétálni kell vinni a kutyáidat?

K. B.: A természetjárásom is a gyerekkoromra vezethető vissza, mert úgy nőttem fel, hogy szinte minden hétvégét az erdőben vagy a Balaton parton töltöttem. Így alakult ki bennem az az érzés, ami semmi máshoz sem fogható, mint amikor az ember a szabadban lehet. A férjem vadász ember, így a családunk életének szerves része, hogy a természet közelségében legyünk. A kutyáink sem véletlenül német vizslák, mert amellett hogy ők is vadásznak, nap mint nap együtt futunk az erdőben. Nekem ez az ami az igazi feltöltődést adja. Itt születnek meg a fejemben az új gondolatok, itt tudom elhagyni a rossz érzéseket. Minden futás más, minden nap új utakon megyünk, ez is egyfajta személyiségfejlődés számomra.Feszegetjük a határokat és ez előbbre visz, azt érzem az életem minden területén. Egy éve gyakorlatilag majdnem minden napomat az erdőben töltöm a kutyákkal.
A munkámban is szépen lassan ebbe az irányba haladok, szeretném átadni ezt a természet szeretetet másoknak is a művészeten keresztül. Saját alkotásaim már teljesen erre épülnek, ebből táplálkoznak.

B. M.: 5. Most egy nagy változás is történt az életedben. A műhelyed, ahol a gyerekfoglalkozásokat is tartottad elköltözött egy másik helyre. Hová mentetek? 

K. B.: A műhely élete egy kicsit felborult a nyáron a költözéssel, de hiszem, hogy minden változás jót hoz, csak tudatosan kell csinálni. A Fantazmagória gyermek könyvesboltba költöztünk, ahol minden a gyerekekről szól. Szerintem a könyv és az alkotás jó párosítás, dolgoztam már hasonló helyen több éven keresztül ( Két egér könyvesbolt ) és nagyon szerettem. Inspiráló közegben jobban megy az alkotás. Az új hely kicsit más, mert itt nem csak a Borarti Alkotóműhely van egy térben, hanem más foglalkozások is. Dráma, torna, yoga, stb. Egyenlőre a kreatív születésnapok töltik ki a hétvégéket, de lesznek workshopok is hamarosan. Itt kizárólag a gyerekekkel foglalkozom, de van egy csomó terv, ami megvalósításra vár. Egyenlőre többet nem árulhatok el róla, mindent a maga idejében! (Megj.: Azóta a Műhely újra elköltözött.)

További elérhetőségek:

Borarti honlap
Borarti Alkotótér Facebook
Borarti Facebook
Borarti For Kids Instagram

(A képek Kollár Borbála engedélyével kerültek itt felhasználásra.)